TRATAMENT.

 

          Act de o mare insemnatate,terapia unei deviatii vertebrale (cifoza,imaginea din dreapta) este rezultatul muncii unei intregi echipe interdisciplinare din care fac parte medicul ortoped , kinetoterapeutul,medicul de explorari functionale,radiologul,protezistul,medicul neurolog,etc.

Indicatiile terapeutice trebuie sa fie individualizate fiecarui caz in parte,sa tina cont nu numai de particularitatile individului,dar si de mediul familial si posibilitatile de  supraveghere a efectuarii tratamentului in cadrul familiei.

Tratamentul cifozelor este unul complex care abordeaza mai multe ramuri,atat medicale,socio-familiale,cat si educationale.

         

          Tratament igieno-dietetic.

   Sunt indicate: -igiena corporala,a imbracamintei si a locuintei;

-alimentatie bogata in proteine si saruri minerale.

-regim de odihna adecvat (pe pat tare);

-viata in aer liber,cu multa miscare,cura heliomarina,sport (inot, volei.gimnastica etc)

-mentinerea unei pozitii (posturi) corecte a trunchiului;

-corectarea tulburarilor de statica, sustinerea corecta a platfusului.

         

          Tratament medicamentos:

                               – tratament tonifiant cu calciu,fosfor vitamine.

         

           Tratament ortopedico-chilurgical.

 

In alcatuirea planului terapeutic sunt luate in considerare o serie de criterii.Stabilite pentru cifozele din maladia Scheuermann,care sunt cele mai frecvente,ele insa sunt folosite pentru alcatuirea programului terapeutic si in deviatiile de alte cauze.

 Criterii de indicatie terapeutica:

a)     Gradul curburii vertebrale este un criteriu important pentru indicatia terapeutica, astfel :

–         Cifozele toracale sub 40-50 de grade se trateaza de obicei prin mijloace kineto-terapeutice.

–         Cifozele toracale intre 40-50 si 70-80 de grade se trateaza prin mijloace ortopedice (redresari cu ajutorul aparatelor gipsate si mentinerea corectiei cu ajutorul corsetelor ortopedice).

Cifozele grave,peste 80 de grade, nu pot fi corectate si stabilizate decat printr-un tratament chirurgical

b) Supletea coloanei vertebrale (posibilitatea de redresare a curburii) evaluata clinic si radiografic,este un alt criteriu in alegerea tratamentului. O coloana supla, reductibila va necesita numai kinetoterapie. Dinpotriva,o redresare partiala sau absenta,impune o corectare cu aparate gipsate si corsete ortopedice.

c) Un criteriu major il reprezinta importanta leziunilor structurale vertebrale, astfel leziunile grave,extinse la mai multe vertebre impun un tratament ortopedic,chiar daca gradul cifozei este relativ mic. Dinpotriva,o cifoza relativ importanta (50 de grade) dar supla si cu leziuni structurale vertebrale mici, va reactioma favorabil la kinetoterapie

d) Localizarea leziunilor joaca si ea un rol important in stabilirea planului terapeutic.Localizarile lombare si toraco-lombare abolesc mai intai lordoza si  apoi trunchiului inainte si antreneaza o jena progresiva.In acest caz tratamentul corectiv este cel ortopedic conduc la aparitia cifozei.Persistenta unei cifoze lombare in ortostatism provoaca proiectia (aparate gipsate,corsete),el fiind necesar chiar la o cifoza cu un grad mai mic al curburii.